Cum să NU ajungem în evidențele Serviciului de Probațiune Maramureș  

Persoanele fără adăpost nu sunt ”cazuri pierdute”, valoarea lor fiind egală cu a oricărui om obișnuit, cu familie, casă și loc de muncă. De asemenea, drepturile persoanelor fără adăpost sunt egale cu a celorlalți cetățeni. Însă, aceste persoane sunt mai predispuse la intervenţii din partea forţelor de ordine sau ale altor autorităţi. Acest lucru este cauzat, în primul rând, de faptul că multe dintre activitățile lor zilnice de supraviețuire sunt sancționate în cadrul legal, ceea ce înseamnă că ei ar putea fi amendați sau arestați pentru contravenții sau infracțiuni (apelarea la mila publicului, de ex.).

Consumul de alcool sau a substanțelor interzise reprezintă factori determinanți, necontrolați, dar și dintre cei mai vizibili în comiterea infracțiunilor. Astfel, în rândul persoanelor fără adăpost apar diverse conflicte spontane, exacerbarea unor vechi sentimente de ură sau răzbunare, încăierări între grupuri sau perechi, relații extraconjugale și nu numai.

Cu scopul de a conștientiza faptul că este doar un pas între libertate și închisoare, e nevoie de evitarea comportamentelor antisociale și de a adopta comportamente cu caracter adecvat, în data de 09.10.2024, un consilier de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Maramureș le-a prezentat beneficiarilor Azilului de noapte ce presupune activitatea acestui serviciu, cum se ajunge în evidențele acestuia, serviciile pe care le oferă, etc.

În cazul persoanelor fără adăpost, rata infracționalității este crescută, astfel printre beneficiari se află persoane care au fost private de libertate, cu dosare penale, față de care instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Această activitate de informare și prevenție este importantă în vederea prevenirii comportamentelor infracționale.