În cursul lunii octombrie, asistenții sociali din cadrul Serviciului Social Copil Familie împreună cu asistenții medicali comunitari din cadrul Serviciului Logistică Medicală Comunitară au format echipe mixte de lucru în vederea desfășurării unor acțiuni de identificare a riscurilor privind situația familiilor cu copii din comunitatea Pirită.
Prin acțiunile de catagrafiere desfășurate periodic în comunitățile urbane marginalizate, dorim să ne optimizăm serviciile socio-medicale furnizate ce au drept scop prevenirea și limitarea unor situaţii de dificultate, de risc/vulnerabilitate, care pot duce la marginalizare sau excluziune socială.
Echipa multidisciplinară formată din asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari și asistenți sociali implică familia în toate deciziile, acţiunile şi măsurile privitoare la copil şi sprijină îngrijirea, dezvoltarea şi educarea acestuia în cadrul familiei.
Copiii au dreptul la dezvoltare, la educaţie, la îngrijiri medicale, la asistenţă socială şi la joacă. Părinţii, atât mama cât şi tatăl, sunt principalii responsabili pentru asigurarea dezvoltării copilului ținând seama de capacităţile în dezvoltare ale acestuia şi de drepturile sale.
Fiecare copil contează, iar serviciile responsabile cu promovarea şi protecţia drepturilor copilului din Municipiul Baia Mare depun toate eforturile pentru a se asigura că niciun copil nu este uitat sau ignorat. Direcția de Asistență Socială Baia Mare asigură măsurile necesare pentru depistarea precoce a situaţiilor de risc care pot determina separarea copilului de părinţii săi, precum şi pentru prevenirea comportamentelor abuzive ale părinţilor şi a violenţei în familie.