Pentru a marca Ziua Mondială a inimii, care se sărbătorește în fiecare an pe data de 29 septembrie, pe parcursul acestei săptămâni, personalul Serviciului Medicină Școlară și Universitară din subordinea Direcției de Asistență Socială a desfășurat activități de educație pentru sănătate implicând copii de toate vârstele.
Pornind de la ideea că inima este organul pe care îl putem simți și îl putem auzi și folosind aparatura din dotare (pulsoximetrul, stetoscopul și tensiometrul) copiii din grădinițe și clasele primare au primit explicații referitoare la perceperea inimii ca un organ viu, centru al vieții a cărui funcție trebuie susținută cât mai mult timp prin stilul de viață sănătos. De asemenea, elevii din clasele gimnaziale și de liceu au primit informații privind măsurile care trebuie luate la nivel individual pentru a scădea riscul bolilor cardiovasculare.
Principalii factori de risc respectiv fumatul, sedentarismul, alimentația nesănătoasa, pot fi preveniți prin educarea și adoptarea comportamentelor sănătoase care se formează încă din mica copilărie. Prin creșterea nivelului de conștientizare și încurajarea unui stil de viață orientat către sănătate pot fi reduse în mod semnificativ declanșarea unor boli cardiovasculare.
Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că bolile cardiovasculare sunt în continuare cauza principală de deces în lume.